Ο ορισμός Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μία γενική ιατρική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του.

Ελλιποβαρείς: Τα άτομα της κατηγορίας “ελλιποβαρής” θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το βάρος τους είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό, με πιθανό αντίκτυπο στην υγεία τους. Άτομα με πολύ χαμηλό ΔΜΣ μπορεί να είναι άτομα υποσιτισμένα ή να πάσχουν από κάποια ασθένεια που οδήγησε σε έντονη απώλεια βάρους.

Υπέρβαροι: Οι υπέρβαροι έχουν κάποια απόκλιση από το φυσιολογικό τους βάρος. Ακόμα η υγεία τους δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω του βάρους αλλά είναι καλό να προσέξουν τη διατροφή τους προκειμένου να μην φτάσουν στο στάδιο της παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία Α και Β βαθμού: Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει! Το βάρος σας είναι πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και η υγεία σας απειλείται. Εάν δεν ρυθμίσετε το βάρος σας υπέρταση, αθηρωμάτωση, διαβήτης κλπ σας χτυπούν την πόρτα.

Παχυσαρκία Γ βαθμού: Σοβαρό πρόβλημα διατροφής. Το άτομο καλό είναι να τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση και να γίνει άμεση προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σε γενικές γραμμές , για τους άνδρες οι επιθυμητές τιμές ΔΜΣ είναι από 21,9 έως 24 και για τις γυναίκες από 21,3 έως 22,1. Επίσης υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάλογα με την ηλικία, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Ηλικία

Επιθυμητός ΔΜΣ

19-24

19-24

25-34

20-25

35-44

21-26

45-54

22-27

55-65

23-28

Άνω των 65

24-29

ft
in
lbs
cm
kg