1. Πόσες φορές μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης μέρας;

  Είναι γνωστό ότι η λήψη του χαπιού μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον εμμηνορρυσιακό κύκλο λόγω της ορμόνης που περιέχεται σε αυτό. Δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες περιορισμού της χρήσης του όμως εάν λαμβάνεται παραπάνω από δύο φορές ετησίως θα πρέπει να αναζητήσετε κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο χωρίς επιπτώσεις και παρενέργειες για την υγεία σας. Πρέπει να θυμάστε ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης.

  Η εξέταση κατά Παπανικολάου αποτελεί μέθοδος ανίχνευσης δυσπλασιών του τραχήλου της μήτρας μέσω της λήψης τραχηλικού επιχρίσματος. Το test-pap πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως ενώ σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας δυσπλασίας ύστερα από συζήτηση με τον γιατρό σας μπορεί να επαναληφθεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

  Στην πενταετία από 35-40 χρονών η γυναίκα οφείλει να πραγματοποιήσει την πρώτη μαστογραφία αναφοράς, ενώ σε περίπτωση ιστορικού με καρκίνο του μαστού στην οικογένεια η εξέταση θα πρέπει να γίνει μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία που νόσησε η συγγενής. Πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί η διαδικασία αυτοεξέτασης κατά την οποία η γυναίκα πρέπει να αναφέρει πιθανά ευρήματα στον γυναικολόγο της άμεσα.

  Δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες σχετικά με τη χρήση βαφών κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο συστήνουμε να αποφεύγονται κατά το πρώτο τρίμηνο στο οποίο πραγματοποιείται και η διαδικασία της οργανογένεσης. Φροντίζετε πάντα ο χώρος να είναι επαρκώς αεριζόμενος κατά τη διάρκεια που θα χρησιμοποιήσετε τη βαφή όπως και να γίνει χρήση προστατευτικών γαντιών.

  Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει όμως να αποφεύγοντα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, όπως σε ανεπάρκεια τραχήλου, ύπαρξη προδρομικού πλακούντα κτλ. Πάντα θα πρέπει να γίνονται με χρήση προφυλακτικού καθώς το σπέρμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προσταγλανδίνη η οποία έχει μητροσυσπαστική ιδιότητα.

  Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πρέπει να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή με αποφυγή των τροφίμων πλούσιων σε σάκχαρα και συντηρητικά. Συστήνουμε την αποφυγή μαλακών τυριών πχ blue cheese, λόγω μη παστερίωσης, όπως και την κατανάλωση συκωτιού και των προϊόντων του καθώς έχει βρεθεί ότι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Όσον αφορά την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης συμβουλεύουμε να περιορίζεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Προσοχή πρέπει να δώσετε και σε υπόλοιπες τροφές που περιέχουν καφεΐνη όπως το κακάο, τα αναψυκτικά και το τσάι. Γενικότερα η συγκέντρωση καφεΐνης που θα προσλαμβάνεται δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250mg μέσα στην ημέρα.

  Συστήνουμε άμεση διακοπή του καπνίσματος στην κύηση καθώς δυνητικά μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία, λιποβαρή ή θνησιγενή νεογνά. Τα βρέφη γυναικών που κάπνιζαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν υψηλές πιθανότητες εμφάνισης άσθματος και συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου (SIDS). Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές.

  Η ανεκτικότητα στον πόνο είναι μία ιδιαίτερα υποκειμενική αίσθηση η οποία ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης του είτε φαρμακευτικά μέσω της επισκληριδίου αναλγησίας είτε με πιο συντηρητικές και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους. Η χαλάρωση και οι σωστές αναπνοές, η ελεύθερη κίνηση και εναλλαγή των στάσεων και των θέσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού όπως και το μασάζ και η χρήση του νερού φαίνεται να έχουν αναλγητική δράση απαλύνοντας έτσι το αίσθημα της δυσφορίας και του πόνου.

  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε την παραγωγή σας. Βασικότερος όλων είναι η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-βρέφους που επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση. Η τακτική χρήση αντλίας στα ενδιάμεσα διαστήματα θηλασμών μπορεί να σας φανεί χρήσιμη όπως και η χρήση διάφορων φυτικών γαλακταγωγών σκευασμάτων πάντα έπειτα από συζήτηση με τον γυναικολόγο και την μαία σας έτσι ώστε να μη μεταπηδήσετε στο άλλο άκρο της υπερπαραγωγής του μητρικού γάλακτος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο θηλασμός αποτελεί μία διαδικασία ζήτησης και προσφοράς, δηλαδή όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα επιτύχετε. Ο θηλασμός μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι όμως με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να εξελιχθεί στην ομορφότερη περίοδο της ζωής μιας μητέρας την οποία δεν πρέπει να στερηθεί καμία γυναίκα.

  Οι γόνιμες μέρες μίας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, εξαρτώνται από τον κύκλο της. Αν μία γυναίκα έχει σταθερό κύκλο, μπορεί να βρει την ημέρα της ωορρηξίας της υπολογίζοντας 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό της (πρώτη ημέρα θεωρείται η πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσεως) και οι γόνιμες μέρες είναι 2 ημέρες πριν την αναμενόμενη ωορρηξία και δύο ημέρες μετά. Για παράδειγμα σε ένα σταθερό κύκλο 28 ημερών, η μέρα της ωορρηξίας αντιστοιχεί στην 14 ημέρα του κύκλου. Σε περίπτωση που μία γυναίκα επιθυμεί την επίτευξη κύησης θα πρέπει να έχει ελεύθερες επαφές από την 12 ημέρα του κύκλου έως και την 16 ημέρα.

  Συχνά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι η «πεσμένη» διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και ολόκληρη την ημέρα, η απώλεια ενδιαφέροντος για την ίδια και το μωρό της, η συχνή τάση για κλάμα, η συνεχής αίσθηση εκνευρισμού, οι διαταραχές στον ύπνο, η αυξημένη ή μειωμένη όρεξη για φαγητό και η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης. Η πρόληψη εμφάνισής της, αποτελεί ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τέτοιων συναισθημάτων και αναπόσπαστο κομμάτι αυτού είναι ο κοινωνικός περίγυρος της νέας μητέρας. Το περιβάλλον στο οποίο ζει πρέπει να είναι υποστηρικτικό και να επηρεάζει θετικά την ίδια βοηθώντας την να ξεπεράσει το άγχος που είναι λογικό να βιώνει στον καινούργιο της ρόλο. Σε καμία περίπτωση η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αποτελεί θέμα ταμπού και η γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ντροπή να μιλήσει για το πρόβλημα και να απευθυνθεί σε επαγγελματία υγείας για να την βοηθήσει. Γι’ αυτόν το λόγο πάντα στο ιατρείο μας φροντίζουμε η γυναίκα να έχει μία ομαλή μετάβαση στη μητρότητα με λιγότερο άγχος και φόβο για τη νέα αυτή κατάσταση.

  Ο πόνος τις ημέρες της περιόδου είναι αρκετά συνηθισμένος σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Είναι γνωστό ότι με το πέρας της ηλικίας η ένταση του πόνου σταδιακά μειώνεται και αρχίζει να γίνεται υποφερτός. Μέχρι τότε πέρα από την λήψη ήπιων αναλγητικών όπως σκευάσματα που περιέχουν παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη υπάρχουν και κάποιοι συντηρητικοί τρόποι που μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, τοποθετήστε ζεστά επιθέματα στη μέση σας, αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη και αλάτι και κάντε ήπια άσκηση καθώς έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά, υποφέρουν λιγότερο από πόνους περιόδου. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι η κύηση και ο τοκετός συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του πόνου καθώς στις γυναίκες που δεν έχουν κυοφορήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν και το σώμα πραγματοποιεί συσπάσεις για να αποβάλλει το πεπαχυμένο ενδομήτριο. Όταν η μήτρα συστέλλεται με ένταση, πιέζει τα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου στους μύες και αυτός είναι ο λόγος που ο πόνος της κοιλιάς αντανακλά και χαμηλά στην πλάτη. Τέλος, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων έπειτα από τελευταίες μελέτες έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου.

  Μόλις το 30% των νέων κοριτσιών και γυναικών στη χώρα μας εμβολιάζονται κατά του ιού HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ στα αγόρια το ποσοστό είναι μηδαμινό αν και έχει αποδειχθεί ότι ο HPV στους άντρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού ή του στοματοφάρυγγα, γι αυτό και είναι σημαντικό να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα αγόρια. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 26 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε τρεις δόσεις εντός 6 μηνών.

  Η συχνή χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων για κολπική πλύση θα προκαλέσει διαταραχή της φυσιολογικής μικροχλωρίδας που υπάρχει στην περιοχή του κόλπου με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις. Η χρήση τέτοιων αντισηπτικών πρέπει πάντοτε να γίνεται ύστερα από τη σύσταση του γυναικολόγου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά διαλύματα με ουδέτερο ph για την προσωπική σας υγιεινή τα οποία δε διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου.

  Στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες παύουν να παράγουν οιστρογόνα κι αυτό με τη σειρά του έχει, μεταξύ άλλων, επίπτωση στο επιθήλιο του κόλπου, το οποίο γίνεται λεπτό, ευαίσθητο και εύθρυπτο. Μια άλλη αλλαγή είναι η μείωση της βλέννας που παράγεται από τον τράχηλο της μήτρας και τους βαρθολίνειους και παραουρηθρικούς αδένες κατά τη σεξουαλική διέγερση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αίσθηση ξηρότητας στον κόλπο, ο πόνος κατά την επαφή, που συμβαίνει στο 25% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, κάποιο λιπαντικό του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή. Για πιο σοβαρές καταστάσεις ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει κάποιο σκεύασμα που περιέχει οιστρογόνα.