1. Πλήρης γυναικολογικός έλεγχος ( Test-pap, υπερηχογράφημα):

  Το test pap είναι μία ανώδυνη προληπτική εξέταση που έχει ως σκοπό την ανίχνευση ενδοεπιθηλιακών βλαβών στον τράχηλο της μήτρας. Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται στο ιατρείο, συλλέγοντας κύτταρα από τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο τα οποία και αποστέλλονται για κυτταρολογική εξέταση. Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο ετησίως. Για τη διενέργεια της εξέτασης συστήνεται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής, η χρήση ταμπόν και ενδοκολπικών σκευασμάτων για 48 ώρες.

  Ο προγεννητικός έλεγχος είναι η ολοκληρωμένη διαγνωστική προσέγγιση για την ασφαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της κυήσεως. Ξεκινά με το θετικό τεστ κυήσεως ή πριν το ζευγάρι να ξεκινήσει τις προσπάθειες για σύλληψη και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποτελείται από μία σειρά κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων, γυναικολογικών εξετάσεων, υπερηχογράφημα κύησης, μη επεμβατικά και επεμβατικά τεστ.

  Επιβεβαίωση διάγνωσης της αρχόμενης κύησης.
  Ολοκληρωμένος κλινικοεργαστηριακός προγεννητικός έλεγχος.
  Υπερηχογραφική παρακολούθηση της κύησης με τη βοήθεια σύγχρονου υπερηχοτομογράφου (Doppler αγγείων).
  Καρδιοτογραφική παρακολούθηση του εμβρύου από την 37 εβδομάδα της κύησης και έπειτα.
  Συμβουλές και καθοδήγηση για τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής κατά την εγκυμοσύνη.

  Ο τοκετός είναι η φυσική κατάληξη της εγκυμοσύνης. Στο ιατρείο μας δημιουργούμε ένα εξατομικευμένο πλάνο τοκετού με σεβασμό στις επιθυμίες της κάθε γυναίκας. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή μαζί της στο μαιευτήριο καθοδηγώντας την σε ένα τοκετό  με βάση το πλάνο της αλλά και με ασφάλεια  τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου. Η μέλλουσα μητέρα παραμένει ενεργή σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, ακολουθώντας οδηγίες για σωστή οξυγόνωση και εναλλαγής θέσεων και στάσεων από τη μαία.

  Στόχος των μαθημάτων αποτελεί η ομαλή μετάβαση των γονέων στη μητρότητα και στην πατρότητα. Τα μαθήματα αναπτύσσονται τόσο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο και ξεκινούν μετά την 28 εβδομάδα της κύησης. Κατά τη διάρκεια τους αναλύονται θέματα που αφορούν την κύηση, τον τοκετό, το στάδιο της λοχείας, το θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού. Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, η γυναίκα εκπαιδεύεται πάνω σε τεχνικές χαλάρωσης την ώρα του τοκετού.

  Από την πρώτη στιγμή στο μαιευτήριο ενθαρρύνουμε τη μητέρα να ξεκινήσει το θηλασμό εντός της πρώτης ώρας μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα. Καθοδηγούμε συνεχώς τη γυναίκα σε αυτό το όμορφο ταξίδι του θηλασμού επιλύοντας απορίες και παρέχοντας συμβουλές για τη σωστή εδραίωση του.

  Σημείωση: η συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών που περιέχονται στο πρωτόγαλα(1-4 ημέρα μετά τη γέννηση), είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το ώριμο γάλα. Για το λόγο αυτό, το πύαρ-πρωτόγαλα χαρακτηρίζεται ως «το πρώτο εμβόλιο». Το μητρικό γάλα έχει την ιδιότητα να μεταβάλλεται συνεχώς αποτελώντας την ιδανική τροφή για το νεογνό.

  Η περίοδος της λοχείας είναι ιδιαίτερη και επιφέρει πολλές αλλαγές. Στόχος μας αποτελεί η μείωση του άγχους της νέας μαμάς για τον καινούργιο της ρόλο και η φροντίδα τόσο της ίδιας αλλά και του νέου μέλους της οικογένειας. Ελέγχουμε την ανάρρωση της από τον τοκετό και την πνευματική της κατάσταση, έτσι ώστε να αποτρέψουμε έγκαιρα την πιθανότητα εμφάνισης των baby blues και της επιλόχειου κατάθλιψης.

  Ως  υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη μετά από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, η προηγούμενη εγκυμοσύνη, η σωστή χρονικά σεξουαλική επαφή, το BMI, το κάπνισμα κ.α. Η διερεύνηση της υπογονιμότητας περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιστορικού του ζευγαριού, των υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων, τον ορμονολογικό έλεγχο, το σπερμοδιάγραμμα και απεικονιστικές (υστεροσαλπιγγογραφία) και ενδοσκοπικές μεθόδους (υστεροσκόπηση-λαπαροσκόπηση).

  Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική εξέταση για τη διερεύνηση της παθολογίας του τραχήλου μετά από ένα παθολογικό test-pap. Είναι μία ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται και ελέγχεται με τη βοήθεια ενός ειδικού μικροσκοπίου η επιφάνεια του τραχήλου για πιθανές αλλοιώσεις σε πρώιμα στάδια. Επί παρουσίας αλλοιώσεων λαμβάνεται βιοψία για περαιτέρω αντιμετώπιση.

  Η αυτογνωσία του μαστού μίας γυναίκας είναι η γνώση της φυσιολογικής εμφάνισης και αίσθησης των μαστών της. Η εξέταση των μαστών πρέπει να γίνεται τακτικά και συστηματικά τόσο από την ίδια τη γυναίκα όσο και από τον γυναικολόγο στο ιατρείο.

  Ονομάζεται η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως λόγω της εξάντλησης των ωοθυλακίων των ωοθηκών που οδηγεί σε παύση της ωοθηκικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται οφείλονται στην έλλειψη οιστρογόνων και διακρίνονται σε αγγειοκινητικά (εξάψεις, εφίδρωση-ρίγος), κολπικά (ξηρότητα, κνησμός, δυσπαρεύνεια, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία), ψυχοκινητικά (εναλλαγές συναισθήματος, απώλεια ενδιαφέροντος ελάττωση μνήμης, διαταραχές ύπνου, κεφαλαλγίες). Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση και η αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ορμονική θεραπεία περιορίζει τα συμπτώματα και ελαττώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.

  Οι επιλογές αντισύλληψης είναι αρκετές και ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το ιστορικό της γυναίκας, την οικογενειακή κατάσταση και τον τρόπο ζωής της. Η απόφαση για αντισύλληψη θα πρέπει να γίνεται μετά από πλήρη ενημέρωση από τον γυναικολόγο για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους των μεθόδων. Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι το αντρικό προφυλακτικό, τα αντισυλληπτικά δισκία, το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) με ή χωρίς ορμόνη, το γυναικείο προφυλακτικό, το διάφραγμα, η διακεκομμένη συνουσία, η επείγουσα αντισύλληψη, η στείρωση, η αποχή.

  Είναι τα νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι προφυλάξεις για την αποφυγή των ΣΜΝ είναι η χρήση προφυλακτικού, η πλύση των γεννητικών οργάνων μετά από κάθε επαφή και η επίσκεψη στον γιατρό αμέσως μόλις διαπιστωθεί κάποιο σύμπτωμα. Στην κατηγορία των ΣΜΝ ανήκουν:

  HPV – κονδυλώματα
  Σύφιλη
  Βλεννόρροια
  AIDS
  Έρπης γεννητικών οργάνων
  Ηπατίτιδα B, C
  Τριχομονάδες
  Χλαμύδια

  Η λαπαροσκόπηση μαζι με την υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η λαπαροσκόπηση είναι η επισκόπηση των οργάνων της περιτοναϊκής κοιλότητας με ειδική κάμερα οπτικών ινών διαμέσου μικρών οπών στα κοιλιακά τοιχώματα. Προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη διάγνωση και θεραπεία πολλών γυναικολογικών παθήσεων (χειρουργική σαλπίγγων, αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, αφαίρεση ινομυωμάτων, ενδομητρίωση, διερεύνηση πυελικού άλγους, διερεύνηση και θεραπεία υπογονιμότητας, υστερεκτομή).

  Η υστεροσκόπηση είναι η διαδικασία πρώτης επιλογής στη διάγνωση και θεραπεία της ενδομήτριας παθολογίας αλλά και μέθοδος εκλογής σε περίπτωση υπογονιμότητας. Η επισκόπηση της ενδομήτριας κοιλότητας γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής λεπτής κάμερας που εισέρχεται, μέσω του τραχήλου, εντός της μήτρας. Διακρίνεται σε διαγνωστική και επεμβατική. Ενδείκνυται σε παθολογική κολπική αιμόρροια, πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, συγγενείς ανωμαλίες (διάφραγμα), ξένα σώματα (ενδομήτρια σπειράματα), έλεγχο ενδοτραχηλικού αυλού.

  Η γυναικολογική ογκολογία ως υποειδικότητα της γυναικολογίας έχει ως σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και περεταίρω αντιμετώπιση των προκαρκινικών και καρκινικών παθήσεων του κόλπου και του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του σώματος της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων.

  Από το πρώτο στάδιο της εφηβείας προτείνεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο για γενική φυσική εξέταση, προληπτική παροχή υγείας και συμβουλευτική ενημέρωση για την εμμηναρχή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την αυτοεξέταση των μαστών, τον εμβολιασμό κατά του HPV.